Lucruri de aflat despre Luna

Fara Luna, o zi pe Pamant ar dura doar de la 6 la 8 ore. Forta de frecare exercitata de Luna incetineste viteza de rotatie a Pamantului si aceasta devine din ce in ce mai inceata cu timpul. Pierdem doar cateva micro-secunde pe an, insa peste cateva milioane si miliarde de ani se adauga. In aproximativ 4 milioane de ani, nu vom mai avea nevoie de ani bisecti ca sa ne mentinem calendarele la zi.

Pamantului ii place sa se ameteasca din cand in cand. Se roteste in jurul axei sale si se invarte la 23,5 grade legat de circuitul sau orbital in jurul Soarelui. Insa te-ai intrebat vreodata ce anume il impiedica pe acesta sa se incline din ce in ce mai mult?

Este vorba despre buna si batrana Luna. Foarte treaza si foarte vigilenta al fiecare rotatie a Pamantului in jurul Soarelui. Luna care ajuta in tacere la prevenirea rotirilor prea catastrofice in jurul axei sale rotationale. La fel ca si inselatorul Mercur.

Luna face in asa fel incat coralii din oceane si din mari sa aiba parte de orgii. In timpul sau in apropierea fiecarei luni pline din fiecare luna Decembrie, coralii de pe coastele Australiei participa la cea mai masiva si sicronizata eliberare de oua si de sperma de pe intreg pamantul.

Multe specii de coral din jurul lumii fac acest lucru, insa ceea ce se intampla in Australia este cel mai mare, vizibil de pe tarm si tare spectacol care poate fi dat vreodata de niste corali.

Luna face de asemenea ca scorpionii sa straluceasca in intuneric. Razele ultraviolete ale lumii lunii reactioneaza cu proteina din scorpioni si ii face pe acestia sa straluceasca in intuneric.

Oamenii de stiinta sustin ca scorpionii pot folosi acest fenomen ca si modalitate de a determina daca sa vina sau nu la suprafata sa caute prada, bazandu-se pe cat de multa lumina este acolo afara.