Verisorii primari si secundari

In timp ce este foarte posibil sa te referi la un anumit numar de membri ai familiei indepartati drept “verisori”, relatia exacta poate fi mult mai complicata decat atat. De aceea exista termeni ca “verisori primari”, “verisori secundari” si “verisori indepartati sau de grad mai mare”. Ce reprezinta de fapt toti acesti termeni?

Verisorii primari impart acelasi bunic

Cea mai usoara cale de a intelege relatia dintre verisori este doar prin intermediul unui exemplu bun. O ilustratie specifica pastreaza arborele genealogic al familiei pe cat de simplu se poate, ignorand cele mai multe dintre rudele indepartate sau alti membri ai familiilor celor care si-au intemeiat deja familiile lor.

Cel mai apropiat si comun om dintre verisorii primari este un bunic. In exemplul din imaginea de mai sus, bunica si bunicul tau de pe mama au avut doi copii: pe mama ta si pe Danny. Mama ta s-a maritat cu tatal tau si te-au avut pe tine. Danny s-a casatorit cu Pam si au avut-o pe Michelle. Asadar tu cu Michelle sunteti verisori de primul grad.

Verisorii de gradul II impart un strabunic

A intelege cum merge treaba si cu verisorii de-ai doilea este cam acelasi lucru, exceptand faptul ca arborele genealogic trebuie sa mearga inapoi cu o generatie. In timp ce primii verisori au un bunic drept cel mai apropiat om comun dintre ei, verisorii de gradul II au un strabunic drept cea mai apropiata ruda dintre acestia.

In exemplul dat mai sus, bunica ta a avut un frate care iti este unchi de-al doilea. Cei doi au fost nascuti din strabunica ta si din strabunicul tau. Aici, unchiul de gradul II s-a insurat cu matusa ta de gradul II si au avut o fata pe nume Vivian. La randul ei, VIvian s-a maritat cu Philip si au avut o fata pe nume Ashley. Cu acest exemplu ipotetic, tu si Ashley sunteti veri de-ai doilea. Asta pentru ca cea mai apropiata ruda comuna dintre voi este strabunica.