Siguranta conturilor tale

Orice afacere sau mica intreprindere aflata intr-un punct de pornire sau intr-un impas are nevoie de o firma de contabilitate primara care sa o ajute in legatura cu partea financiar-contabila.

Insa, oricand o mica  sau o mare firma isi poate crea propriul departament financiar-contabil, si pentru asta trebuie sa angajeze cativa oameni buni, cu pregatire, experienta si abilitati necesare.

Un expert contabil din zilele noastre nu este doar un profesionist pe domeniul lui, ci a fost nevoit sa se specializeze si pe alte domenii de activitate, tocmai pentru a intelege nevoile si cerintele clientilor sai(firme, persoane fizice etc.), aceste abilitati constand in competente recunoscute in domenii ca resursele umane, domeniul juridic, media etc.

Pentru a se perfectiona si pentru a fi cei mai buni de pe domeniul lor, expertii contabili trebuie sa isi dezvolte mereu abilitati si sa deprinda mereu alte si noi cunostinte legate de varii domenii.

Si totusi, statutul de expert contabil nu este atat de usor de obtinut, ci este nevoie de o perfectionare continua a cunostintelor practice, dar si teoretice, pentru a se ajunge la un asemenea nivel de specializare.

Si contabilii trebuie sa dea examene si teste pentru a ajunge tot mai sus, urmand stagii de pregatire in diverse domenii ca: auditul, evaluarea financiara si economica, contabilitatea si expertiza contabila.

La fel ca in orice domeniu, si in acesta al expertizei financiare este nevoie de munca si de pregatire. Pentru a face diferenta intre calitatea serviciilor oferite de catre anagajii unei firme de contabilitate departajam urmatoarele nivele de profesionalism si pregatire:

  • profesionisti contabili freelenceri;
  • profesionisti contabili angajati in cadrul unei firme sau al unui departament de contabilitate;
  • contabili autorizati;
  • experti contabili etc.

Profesia de contabil este de cele mai multe ori judecata si definita prin aptitudinile, cunostintele, etica si atitudinea celor implicati in aceasta functie.

Expertul contabil trebuie sa isi conduca activitatea indepinind o serie de trei valori ce tin de profesia sa: etica profesionala, calitatea serviciilor prestate si educatia sa.

De asemenea, o persoana ce lucreaza intr-un asemenea domeniu are nevoie de o gandire clara, atenta, de o planificare si o continua dorinta de perfectionare si deprindere a diverselor cunostinte cu care ar trebui sa fie permanent la curent.