Schimbarile organismului la “ora de vara”

Weekendul anterior a fost momentul in care romanii au trecut la ora de vara, astfel incat ora 3 a devenit ora 4, fiind cea mai scurta zi din an, cu doar 23 de ore. Trecerea la ora de vara de cele mai multe ori influenteaza organismul, facand din acesta sa reactioneze anormal la schimbarea de ora.

Printre cele mai dezavantajate persoane ale schimbarii orei sunt matinalii, care prezinta un sindrom de sanatate tulburat, o lipsa de pofta de mancare si in cel mai rau caz afecteaza capacitatea de concentrare.

ora de vara
ora de vara

O prima consecinta a schimbarii corpului uman la ora de vara afecteaza in mod direct ritmul cardiac, care modifica tiparul de somn al ficaruia, reusind sa creeze de cele mai multe ori o secretie crescuta a hormonilor de stres si implicit un comportament iritabil. Starile de dispozitie de asemenea se modifica, iar o persoana poate trece cu usurinta de la veselie la tristete, de la calm la agitatie, uneori cauzand atacuri de panica si chiar o proasta dispozitie pentru cateva zile, pana cand organismul sau se va obisnui cu noua ora de vara.

Modificarea ritmului cardiac poate prococa dureri de cap, motiv pentru care lipsa de concentrare scade si creste nivelul stresului. O alta schimbare pe care ora de vara o produce organismului este cresterea apetitutui, deoarece creierul constata lungimea zilei si are tendinta de a cere mai multa alimentatie, motiv care ne face sa avem mese mai dese sau sa mancam mai tarziu.

Din acelasi motiv, suntem predispusi accidentelor rutiere in drum spre munca sau al accidentelor la locul de munca. Pentru unii va urma o perioada de asimilare de cateva zile, iar pentru altii poate dura si cateva saptamani. Ce este de facut? Trebuie sa ne supunem organismul unui ritm mai lent in primele zile, pentru a nu ne da organismul peste cap si pentru a percepe mai bine noua schimbare la ora de vara.