Risipa alimentelor

Probabil nu stiai dar europenii risipesc zilnic cantitati enorme de alimente. Si bineinteles ca asta nu afecteaza doar portofele noastre ci si mediul inconjurator. Care sunt efectele rispii de alimente? Pai in primul rand risipa de alimente contribuie la incalzirea globala deoarece este nevoie de foarte multa energie pentru productia si trasnportul alimentelor.

Daca noi am incerca sa mai risipim alimentele am putea reduce emisiile de CO2. Daca stam bine sa ne gandim reducand cu jumatate risipa de alimente in Europa am putea diminua cu 25% emsiile asociate de gaze cu efect de sera.

Un lucru foarte important este acela ca risipa de exemplu din Franta ar putea asigura hrana pentru persoanele subnutrite din Republica Democrata Congo. Si cantitatea care se arunca zilnic in Italia ar putea opri foametea din Etiopia.

Este bine macar tu sa nu risipesti mancarea. Incearca sa separi resturile alimentare de gunoiul obisnuit. In acest fel vezi cate persoane ai fi putut hrani. Incearca sa faci acest lucru macar o saptamana.

Iata cateva idei care te pot ajuta sa reduci impactul tau asupra mediului. In primul rand planifica mesele dinainte si foloseste o lista de cumparaturi astfel incat sa cumperi doar produsele de care ai nevoie. De asemenea pune mancarea in frigider daca nu crezi ca o vei manca prea curand.

Este bine sa folosesti o unitate de masura pentru a evita sa gatesti prea multe paste sau orez. Poti cauta pe internet retete pentru a trasnforma resturile in feluri de mancare foarte bune.

De asemenea invata sa cumperi alimente de sezon produse la nivel local. Daca stai bine sa te gandeti cu cat este mai scurta distanta pe care o pracurg alimentele pana sa ajunga pe masa ta cu atat este mai bine pentru mediu. Si cu siguranta iti doresti sa protejezi cat mai mult timp mediul inconjurator.