Putin despre tehnologia LED

Articolele de iluminat cu LED poate ca sunt mici ca dimensiune, insa noile modele de inalta luminozitate produc o cantitate considerabila de lumina.

Prima data folosite drept lampi indicatoare de status si mai recent utilizate in iluminarea sub acoperisul locuintelor, pentru accentuarea iluminarii intr-un anumit loc, precum si drept aplicatii de marcare directionale, LED-urile de mare luminozitate au aparut in ultimii sase ani. Insa, numai de curand acestea au inceput a fi privite drept o varianta fezabila de iluminat pentru anumite scopuri.

Inainte de a trece la achizitionarea acestor tipuri de corpuri de iluminat cu LED, care se regasesc dand click aici, ar trebui mai intai sa intelegi tehnologia de baza din spatele acestora.

Diodele emitatoare de lumina (LED) sunt niste dispozitive de sine statatoare care se folosesc de electricitate si o convertesc direct in lumina de o singura culoare. Deoarece aceste tipuri de iluminare implica tehnologia generatiei de lumina “rece”, in care cea mai mare parte a energiei este livrata catre spectrul vizibil, LED-urile nu risipesc energie sub forma non-luminii care produce caldura.

Comparativ, cea mai mare parte a energiei dintr-o lampa incandescenta se afla in portiunea infrarosie (sau non-vizibila) a spectrului. Drept rezultat, atat corpurile de iluminat fluorescente, cat si lampile cu neon produc o cantitate mare de caldura. Pe langa faptul ca produc o lumina “rece”, fara a implica vreun tip de caldura, LED-urile:

  • Pot fi alimentate cu ajutorul unui acumulator portabil sau chiar de la o matrice solara.
  • Pot fi integrate intr-un sistem de control.
  • Sunt reduse ca dimensiune si rezistente la vibratii si la soc.
  • Au un timp de aprindere foarte rapid, spre deosebire de luminile obisnuite.
  • Au o rezolutie foarte buna a culorii si prezinta un pericol de electrocutare foarte redus, daca nu inexistent.

Piesa de rezistenta a unui LED obisnuit este o dioda care este un cip montat intr-o cupa reflectoare si tinuta pe loc de un cadru de otel si plumb usor care este conectat la cateva cabluri electrice. Intregul aranjament este apoi incapsulat in epoxidica. Cipul dioda masoara, in general, aproximativ 0,25 mm patrati.

Atunci cand curentul traverseaza de-a lungul intersectiei a doua materiale diferite, lumina este produsa in cadrul cipului de cristal solid. Forma sau latimea razei de lumina este determinata de o varietate de factori: forma pe care o are cupa reflectoare, dimensiunea chipului LED, dimensiunea lentilelor epoxidice si distanta dintre chipul LED si lentilele epoxidice.

In plus fata de lungimile de unda vizibile, LED-urile sunt de asemenea disponibile in lungimi de unda cu infrarosu, de la 830 nm la 940 nm. Definitia “vietii” variaza de la industrie la industrie. Durata de viata pentru un semiconductor este definita drept timpul calculat pana cand nivelul de lumina scade la 50% din valoarea sa initiala.

Pentru industria de iluminat, durata medie a unui tip de lampa obisnuita este momentul cand 50% dintre lampile dintr-un grup reprezentativ s-au ars. Durata de viata a unui LED depinde si de configuratia sa de ambalare, curentul condus si mediul de operare. O temperatura ridicata a mediului ambiant scurteaza foarte mult viata unui corp de iluminat cu LED.