Pasi pentru un plan de afaceri

In vreme ce multi antreprenori pot incepe destul de usor cu un plan de afaceri de o singura pagina, abodarea simpla nu este neaparat cea mai buna metoda de abordare a unei afaceri de inceput.

Daca vei avea nevoie de investitori si de finantare gen fonduri europene 2015, va trebui sa cladesti un plan de afaceri bazat pe finante pentru a te adresa tuturor potentialilor investitori sau institutiilor care se ocupa de asa ceva.

Va trebui sa asiguri un rezumat executiv al planului tau de afaceri pentru a fi citit de investitori sau de creditori. Daca deja ti-ai creat planul de afaceri de o singura pagina, continutul acelei pagini devine acum rezumatul tau executiv. Ar trebui sa acopere punctele esentiale si punctele cheie ale tuturor aspectelor planului pe care ai de gand sa-l pui in aplicare.

Asigura-te ca este suficient de scurt  astfel incat cei care il citesc sa-l parcurga destul de repede, insa de asemena sa contina si informatii suficiente pe care acestia sa doreasca sa continua sa le citeasca si sa-si dea seama exact care este scopul planului tau de afaceri si sa vada daca ar fi o investitie buna.

Pe urma, vei dori sa evidentiezi ceea ce are de gand sa ofere afacerea ta si care sunt metodele pe care ai de gand sa le pui in aplicare ca aceasta sa vanda. Aceasta este o privire de ansamblu asupra afacerii care ar trebui sa evidentieze tipul afacerii tale, cum si unde ai de gand sa iti vinzi produsele sau serviciile, la fel de bine ca si entitatea legala a afacerii tale.

Poate fi destul de simplu in rezumatul executiv sa evidentiezi exact acea privire de ansamblu, astfel incat asigura-te ca ramai la subiect. Vei apuca sa explici mai detaliat mai apoi in cadrul planului tau.

Daca cineva are de gand sa investeasca in afacerea ta sau daca iti va credita niste fonduri, si-ar dori sa a cui este afacerea. Esti doar tu? Care iti este personalul si care sunt calificarile profesionale de care este nevoie pentru un job in cadrul firmei tale? Care este restul echipei executive si cat de calificata este aceasta? Dezvaluie-ti managementul astfel incat investitorii  sa iti cunoasca afacerea si sa stie ca este apta si pe maini sigure.

Un pas esential si major al unui plan de afaceri este cercetarea pietei. De obicei, multi antreprenori trec peste acesta si nu este bine. Acestia devin atat de entuziasmati de afacerea pe care doresc sa o creeze incat uita sa rezerve ceva timp si resurse pentru a efectua o cercetare de piata ca la carte.