Modalitati de inlaturare a contaminarii lucrurilor din bucatarie

Centrul pentru acontrolul afectiunilor estimeaza ca exista peste 76 de milioane de cazuri de afectiuni cauzate de mancarurile contaminate in toata lumea in ultimul an. Simptomele se clasifica de la afectiuni usoare si pana la boli severe.

Cei mai multi oameni se recupereaza intr-o zi sau doua, insa 5000 de oameni mor in fiecare an  din cauza mancarurilor contaminate. majoritatea acestei contaminari poate fi evitata prin urmarea catorva masuri de precautie.

Carnea cruda

Carnea cruda este cel mai periculos ingredient pe care il contin bucatariile noastre. Atunci cand o stocam in frigidere, ar fi bine sa plasam carnea pe cel mai de jos raft pentru a preveni scurgerile de sange. Pune carnea intr-o punga sau pe o farfurie pentru o protectie si mai mare.

Fiecare bucatarie ar trebui sa aiba doua tocatoare: unul pentru carnea cruda si unul pentru mancarurile gata preparate. Orice suprafata, farfurie, tocator sau ustensila care intra in contact cu carnea cruda ar trebui dezinfectata.

Asta se poate face prin scufundarea respectivei ustensile in otet timp de 15 minute inainte de spalarea propriu zisa de dupa folosire. Orice burete de vase folosit pentru curatarea uneltelor cu care s-a preparat carnea cruda trebuie aruncate imediat.

Nu spala carnea inainte de a o gati. Bacteriile vor fi omorate in timpul procesului de gatit iar apa care poate fi stropita in timpul clatirii poate contamina zona care te inconjoara.

Legumele

Curata si spala legumele inainte de a le toca. Asta va ajuta la indepartarea oricarui pesticid sau a altor contaminanti care pot fi pe alimentul respectiv.

Daca pregatesti salata sau varza, spala foarte bine frunzele si inlatura straturile exterioare. Daca gatesti verdeturi cum ar fi spanacul, inmoaie leguma inainte in apa cat timp este recomandat.

Spalatul pe maini

Spalatul pe maini este singurul lucru care poate preveni contaminarea din bucatarie. Spala mainile cu apa fierbinte si cu sapun pentru cel putin doua secunde. Spala bine bratul pana la jumatate.