Cum ne afecteaza mass media

Tinerii sunt in continua cautare a personalitatii si a identitatii si de aceea apeleaza foarte mult la mass-media. Ei considera ca cele mai bune modele le gasesc in reviste sau pe internet. Acest lucru isi pune amprenta intr-un mod neplacut asupra personalitatii tanarului.

Media exercita o influenta semnificativa pentru construirea sensurilor in viata de zi cu zi a tinerilor conform careia cea mai mare presiune socio-culturala este insatisfactia corporala. Potrivit unor studii experimentale, o singura expunere la modelele masculine altetice, practicante de fitness poate produce neplacere corporala in cazul baietilor, iar vizionarea timp de 30 de minute/ zi a programelor TV si a reclamelor poate denatura perceptia adolescentilor asupra propriilor forme corporale.

Astfel, consider ca succesul mass-mediei se bazeaza pe faptul ca portretizarea modelelor supraatractive formeaza un mesaje bine intemeiat evidentiind ca imaginea este importanta pentru atingerea succesului. In privinta fetelor, acestea sunt in permanenta cautare de informatii pentru a-si completa identitatea asemnatoare cu personajele din televiziune, cu o imagine din greu mucita. Astfel, media scrisa incurajeaza tinerele sa isi formeze un corp suplu prin diete care in cele mai multe cazuri se sfarseste cu punerea kilogramelor in plus la loc de 2 ori.

Prin urmare, adolescentii sunt supusi unor procese sociale de comparare care au efecte negative atat în autoevaluare, cat si in comportament.

In concluzie, mass-media nu are niciun beneficiu asupra tinerilor decat in cazul în care ei sunt pregatiti psihic sa aleaga doar informatiile bune, ce nu influentează negativ evolutia in societate. De aceea, consider ca ne afecteaza mult din cauza prezentei zilnice, devenind un „prieten” care ne urmareste pretutindeni, potrivit caruia amintesc expresia „Fereste-ma Doamne de prieteni, ca de dusmani ma feresc si singura” astfel incat reprezinta un sindrom al scalviei umane care se supune tuturor ideilor jalnice dezvaluite in media. Asadar, citeste o carte ca-i mai buna decat toate!