Comportament antisocial

Comportamentele antisociale sunt niste actiuni distrugatoare caracterizate pe ascunderea si exprimarea ostilitatii si a agresiunii intentionale indreptate spre alti indivizi.

Comportamentele de acest tip  exista de cand timpul si includ violarile repetate ale regulilor sociale, includ sfidarea autoritatii si a drepturilor altora, inselaciunea, hotia si dispretul fata de sine si de catre cei din jur.

Comportamentul antisocial poate fi identificat la copii inca de mici de la varsta de 3 sau 4 ani. Daca este lasat sa se manifeste un asemenea comportament negativ, aceste lucruri vor persista si se vor agrava odata cu anii, devenind o afectiune de comportament cronica.

Comportamentul antisocial poate fi exprimat pe fata, implicand actiuni agresive impotriva rudelor, fratilor, colegilor, prietenilor, profesorilor si a altor adulti, cum ar fi si vorba despre abuzul verbal, cearta, bataia si loviturile urate, vandalismul si incendierea.

Comportamentul antisocial neexprimat din timpuria copilarie poate include furisarea, mintirea, neascultarea sau distrugerea in secret a proprietatii cuiva. Comportamentele antisociale includ de asemenea  abuzul de alcool si de droguri si activitatile de mare risc care implica pe sine si pe ceilalti din jur.

Intre 4 si 6 milioane de copii americani au fost identificati a avea probleme legate de comprtamentul antisocial. Aceste purtari negative sunt una dintre cele mai comune forme de psihopatologie, punandu-se la socoteala pentru jumatate din toti cei cu probleme mentale inca din copilarie.

Diferentele de gen in comportamentele antisociale  sunt evidente inca de la varsta de 3 sau 4 ani. Au fost efectuate mult mai putine cercetari legate de natura violenta si antisociala la fetite decat la baieti. Baietii pre-adolescenti sunt mult mai probabil sa se angajeze in comportamente agresive antisoci  decat fetele de aceleasi varste.

Baietii afiseaza o agresiune verbala si fizica mai mare, in timp ce purtarile antisoci la fete sunt mult mai indirecte si relationale, implicand manipularea sociala daunatiare a altora.