Clinici private vs. sistem medical de stat

Se pare ca romanii sunt tot mai atrasi de sistemul medical privat. Chiar daca si spitalele publice au o serie de avantaje, printre care se numara gratuitatea pentru diverse tratamente, sunt multe elemente ce transforma clinicile private in prima optiune a pacientilor.

Spitale/clinici de stat si clinici private – intre ele, pacientii

Chiar imediat dupa accesul in cladire incep sa se simta diferentele intre acestea.

In cazul clinicilor private exista intotdeauna o receptie, unde pacientul gaseste persoane ce ii raspund cu amabilitate, care il indruma spre medicul cautat sau care il invita sa astepte pana cand acesta va termina consultatia.

Spitalele publice prezinta un neajuns din acest punct de vedere. Adesea pacientii ajunsi acolo afla abia de la a treia, a saptea sau a zecea persoana unde il pot gasi pe doctor, unde este cabinetul de radiologie sau o anume sectie.

Costuri mai reduse in spitalele de stat

Nimeni nu poate contesta acest avantaj. Costurile analizelor si ale diverselor proceduri sunt mult mai avantajoase pentru pacienti in spitalele de stat. Gratuitatea intervine, avand in vedere faptul ca pot exista trimiteri date de medicul de familie, sau cazuri urgente, in care sunt necesare interventii imediate.

Pe de alta parte, la clinicile private orice procedura se plateste, orice consultatie se realizeaza contra cost.

Timpul de asteptare este mai scurt in clinicile si spitalele private

Intrucat gratuitatea unor investigatii si analize face ca spitalele sa fie adesea supraaglomerate, in clinicile private timpul de asteptare este notabil scurtat pentru pacienti. In plus, exista varianta programarii prin telefon, ceea ce constituie un avantaj real pentru pacient, care va fi asigurat de punctualitatea realizarii procedurilor si investigatiilor necesare.

Confort sporit si dotari moderne – avantaje de necontestat ale clinicilor private

Internarea intr-un spital public presupune adesea saloane in care sunt cazati mai multi pacienti, conditii nu tocmai de top, toalete comune si nu individuale, pe fiecare salon in parte – toate acestea pot provoca disconfort.

Pe de alta parte, in clinicile private dotarile ofera pacientilor un grad maxim de confort. De obicei este vorba de rezerve private in care acestia sunt internati, mobilier nou, chiar televizor si aer conditionat si alte asemenea caracteristici care fac o reala diferenta din punct de vedere al confortului.

In egala masura, si aparatura clinicilor private constituie un avantaj pentru pacientii care aleg aceasta varianta. Preturile pot fi ceva mai piperate, insa cand investigatiile si procedurile sunt realizate cu ajutorul aparaturii performante si rezultatele sunt pe masura asteptarilor.

Un alt aspect in favoarea clinicilor private este reprezentat de igiena. Spitalele publice respecta cu siguranta anumite standarde de igiena, insa problema care intervine in cazul acestora este supraaglomerarea. Intr-un spital public bacteriile si virusurile pot fi transmise mai usor de la un pacient la altul, in timp ce in cazul clinicilor private supraaglomerarea iese din calcul si riscul de contaminare este considerabil scazut.

Punand in balanta toate aceste aspecte, decizia ramane in cele din urma la latitudinea pacientului. Va alege gratuitatea, supraaglomerarea si aparatura mai putin performanta din cadrul spitalelor publice ori va opta pentru confort, aparatura de top si conditii mai bune de igiena in cadrul clinicilor private? Cea din urma varianta pare mai atractiva pentru multi, motiv pentru care va ofer si o recomandare: clinica privata CaritSanMed Mures.