Analiza efectiva a afacerii tale

Sub forma unui tabel format din patru casute, umpluta fiecare de catre un factor ce tine de analiza eficienta a unei afaceri, tipul de analiza SWOT este cel mai indicat cand vine vorba despre delimitarea tuturor celor patru puncte cheie legate de activitatea de baza a unei afaceri si de profitabilitatea si succesul pe care il pot constitui aceasta.

Scopul unei astfel de analize importanta pentru efectuarea unei clasari ca la carte a activitilor principale ale business-ului tau este de a identifica si de a clasa fiecare element, pozitiv ori negativ, in cadrul uneia dintre cele patru categorii: avantaje, dezavantaje, oportunitati si amenintari.

Aceasta analiza de marketing reprezinta de fapt o metoda de cercetare calitativa a succesului pe care il poate avea afacerea ta pe piata si este un instrument foarte util in confirmarea si delimitarea obiectivelor pe care le ai in vedere in cadrul strategiei de marketing.

Avantajele sau punctele forte ale unei afaceri sunt date de catre elementele pozitive constitutive care de asemenea sunt aflate sub controlul tau sigur.

Aceste puncte forte pot fi clasificate si delimitate in functie de buget, resursele financiare investite, manufactura, echipamente, marketing, dar si de echipa care se afla in interiorul acesteia afaceri.

Dezavantajele sau punctele slabe ale unei afaceri sunt delimitate de catre toti factorii negativi care presupun aceleasi lucruri din interiorul firmei tale, si care pot include lipsa de pregatire si de experienta, resursele de orice fel care iti sunt cam limitate, tehnologia slaba sau non-existenta si asa mai departe.

Oportunitatile sunt acele elemente ce provin din exteriorul afacerii tale si pot imbunatati calitatea serviciilor prestate, a scopurilor afacerii tale, dar si viziunea asupra firmei in sine.

Oportunitatile sunt externe companiei tale si pot fi rezultatul schimbarii stilului de viata al consumatorilor, rezolvarii problemelor avute la un moment dat sau cresterii pietei din domeniul de expertiza al firmei tale.

Amenintarile sunt acei factori externi negativi care pot influenta intr-un mod mai putin bun calitatea si activitatile firmei tale. Amenintarile de genul pot fi date de catre aparitiei anumitor trenduri care nu se “pupa” cu domeniul afacerii tale sau poate fi vorba tocmai despre concurenta in sine.