Iarna vine cu zapada, cu distractii pe partie, dar si cu o frica pentru proprietarii de locuinte. E vorba despre facturile mai ridicate la incalzire si apa calda menajera. In unele cazuri cheltuielile lunare se pot chiar tripla, printr-o simpla comparatie cu cele inregistrate in timpul sezonului cald.
Sunt si cateva motive care stau in spatele acestor facturi ridicate. Le voi prezenta in randurile urmatoare, alaturi de cate o recomandare pentru a le remedia.
- Bransament la reteaua publica
Surprinzator sau nu, cei care sunt racordati la sistemul public de distributie al caldurii si apei calde menajere platesc mai mult fata de cei care aleg solutii individuale. E si logic, daca stam sa ne gandim: pierderile de pe retea se impart intre contribuabili, agentul termic livrat in exces este taxat tot din buzunarul acestora si asa mai departe.
Recomandarea pentru a plati mai putin este, evident, debransarea de la sistemul public si instalarea unei centrale termice individuale.
- Izolatie defectuoasa
Caldura, indiferent de sursa ei de provenienta, trebuie pastrata in interior. Acest lucru nu este insa posibil daca locuinta nu are realizata o izolatie corespunzatoare. Pierderile cele mai mari de caldura se inregistreaza din cauza unei izolatii improprii sau inexistente.
Recomandare: gandeste-te de doua ori inainte de a-ti planifica concediul pentru vara. Mai bine ai investi in izolatia locuintei – asa vei sti ca iernile viitoare nu vei mai avea batai de cap cu facturile uriase.
- Usi si ferestre vechi
Venind vorba de usi si ferestre, acestea au un rol foarte important in mentinerea confortului termic intr-o locuinta. Nicidecum tamplaria veche nu va favoriza mentinerea caldurii, prin urmare recomandarea este investitia in usi si ferestre noi, care sa etanseze perfect.
- Caldura consumata iresponsabil
Cu totii ne dorim ca in casa sa fie tot timpul cald, insa chiar are rost sa lasi caldura deschisa aproape la maximum pe timpul noptii sau in perioada in care esti plecat la serviciu? In tot acest timp consumul va fi acelasi, deci nu e de mirare ca si facturile vor fi mai mari.
In acest caz, recomandarea este sa gasesti o modalitate prin care sa gestionezi cat mai eficient cu putinta consumul de agent termic.
- Evitarea solutiilor moderne de control si monitorizare
In legatura directa cu punctul anterior sta si o oarecare temere a proprietarilor. Exista pe piata numeroase sisteme si tehnologii de control si monitorizare a temperaturilor – vezi produsele Salus Controls daca vrei sa iti faci o idee. Aceste solutii sunt considerate insa prea costisitoare.
Ceea ce nu realizeaza proprietarii este insa ca investitia intr-un simplu termostat, spre exemplu, se amortizeaza in mai putin de 1 an, prin economiile facute la facturi. Temperatura este pastrata la nivelul dorit oricand, centrala nu este pornita decat atunci cand este nevoie, prin urmare si consumul este tinut sub control, iar facturile vor fi implicit mai mici.
Recomandarea in acest caz e simpla: nu evita sistemele moderne de control si monitorizare a temperaturilor din locuinta. Chiar daca centrala are incorporat un termostat, poti eficientiza si mai mult consumul prin instalarea unui termostat.
Prin urmare, gandeste-te bine ce ai de facut: vei investi o suma mai consistenta, dar care iti va garanta apoi confort termic la costuri mai scazute pentru timp indelungat, ori vei continua sa platesti facturi uriase in fiecare iarna?